Elke muzikant herkent het wel: ga je als gitarist net lekker helemaal op in die langverwachte solo of pers je als zanger alles uit je strot om die super herkenbare en onmisbare uithaal te doen, staat er op eens iemand voor je neus die je aandacht probeert te trekken. Soms zelfs trekkend aan je arm, om een zeer belangrijke vraag te stellen… “Kunnen jullie ook Een Beetje Verliefd van Hazes spelen?”
Niks mis met verzoeknummers uiteraard. Vragen staat vrij. Maar als de band lekker aan het spelen is, is het natuurlijk niet handig om midden in een nummer de muzikanten lastig te vallen. Over het algemeen zijn het bekende verzoekjes die een coverband meestal wel in z’n repertoire (of achter de hand) heeft, maar vaak zijn het ook hele speciale verzoeken die de band niet direct kan inwilligen, simpelweg omdat die nummers ook gerepeteerd moeten worden. Als opdrachtgever heb je natuurlijk geen invloed op het verzoeknummergedrag van je gasten en gelukkig snappen de meeste mensen wel dat een band een bepaald repertoire heeft ingestudeerd en het meestal lastig is om daar ter plekke een nummer aan toe te voegen. Als opdrachtgever kies je bewust voor een bepaalde band en dus is het logisch dat je niet van een hardrockband kunt verwachten dat ze ook wel even een tangootje spelen.
Hoe werkt het dan met het repertoire?
Elke band moet repeteren. Nou ja, bijna elke band. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar over het algemeen hebben artiesten hun optredens zorgvuldig voorbereid en er veel energie in gestoken om een nummer goed op het podium ten gehore te kunnen brengen. Dat betekent dat er een vaste lijst van nummers is en dat er per optreden gekeken wordt wat de setlist voor die gelegenheid gaat worden. De band stemt zo’n setlist zorgvuldig af op de specifieke gelegenheid. Een setlist voor een bruiloft ziet er natuurlijk weer anders uit dan eentje voor een optreden in de kroeg. Uiteraard kan er vooraf ook overleg zijn met de opdrachtgever hierover en op de avond zelf is de band ook flexibel. Wil het publiek toch nog even rustig praten aan het begin van de avond, dan stelt de band de dansnummers nog even uit.
Mag je als opdrachtgever je verzoeknummer(s) doorgeven aan de band?
Als er voor de opdrachtgever(s) een bepaald nummer een bijzondere betekenis heeft, dan doen we als band graag de moeite om dat nummer voor die gelegenheid speciaal in te studeren. Maar daar hebben we wel tijd voor nodig. We willen graag goed voor de dag komen en zo’n nummer op een mooie manier kunnen brengen. Belangrijkste voorwaarden zijn:
- De band moet het nummer wel kúnnen spelen. Het is soms lastig om een nummer live op het podium te brengen omdat het lastig is om te zingen of te spelen of gewoon te complex
- Het nummer moet wel een beetje aansluiten bij de stijl van de band
- Verzoekjes moeten minimaal twee maanden van tevoren worden aangevraagd. Er is gewoon tijd nodig om een nummer goed in te studeren
Met de meeste nummers weet de band wel raad en kan er wel een draai aan geven zonder dat mensen het niet meer herkennen.
Het is natuurlijk ook altijd een optie om zelf een nummer op Spotify te selecteren en via je eigen telefoon of tablet af te spelen. Deze kan dan aangesloten worden op de geluidsinstallatie van de band.
En o ja, tuurlijk spelen we Een Beetje Verliefd van Hazes straks even…;-)